01/01/2015, 23:24
Bu konu altında klima ve soğutma sistemlerinin can damarı olan VAKUM konusunda bilgilendirme için açtık.Soru görüş ve tecrübelerinizi buradan paylaşalım.
VAKUM NEDİR
Vakum kelime anlamı atmosfer basıncının altı, yani - 0,1 bar ve altındır. Bizim vakum konusunda yaptığımız işlem ise klima montajı bitiminden sonra iç ünite ve ara tesisatta bulunan atmosfer havasını boşaltma işlemine klima vakum işlemi diyoruz.
KLİMA SİSTEMİNDE (TÜM SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE) VAKUM NEDEN GEREKLİ
Bir çok yerde vakum konusu işleniyor. İşlem nedir artık klima formlarını takip eden arkadaşlar da biliyor. Ama bu günlerde çok yanlış değerlendirmelerde okuyoruz. Onun için bu yazıyı yazma gereği duydum.
Biz neden vakum yapıyoruz.? Kimisi sistemdeki pislikleri atmak için, kimisi kaçak testi için, kimisi de havayı boşaltmak için gibi fikirler söyleniyor. Kısmen doğru bunlar.
Ama şu yanlış bir kanı, vakum tesisat içindeki pislikleri çekmez. Zaten sibop iğnesinin bulunduğu yerden pislik varsa zor geçer. Burada dikkat edilmesi gereken konu tesisatı yaparken toz partikül vs den sistemi korumaktır. Olası kirlenmesini vakum kurtarmaz.
İkinci olacaksa test etme konusu. Vakum ancak çok büyük kaçakları gösterir. Mesela rekoru sıkmamışsanız görürsünüz. Ama havşa çizik, çatlak vs ise vakumla gözlemlemek çok zordur. Vakumla düşebileceğiniz negatif basınç - 1 bar iken, klima sistemi çalışmaz iken (R410a için) gaz basıncı 10-12 barlarda. Yani normal tesisat basıncı vakum un 10 katı.
Üçüncü ise vakum ile havayı boşaltmak. Evet asıl olan budur. Ama şu konuda çok büyük bir yanlış bilgi var. Tesisatta yer alan hava boşandı iş bitti. Normal bir vakum pompası 5 mt tesisat olan 9 ile 24 lük klima tesisatında yer alan havayı 1 dakika sürmeden boşaltır. Hatta bunu manometre de de gözlemlersiniz. Şimdi ince nokta da bu. Kimileri diyorki hava bitti, vakum tamam. Acaba bitti mi vakum.??? Hayır.!!!
VAKUM NEDEN YAPILIR
Vakum tesisatta bulunan nemi alma işledir. Klima montajı esnasında bakır boru tesisatı ve iç ünite içerisinde atmosfer havası vardır. Atmosfer havası içerisinde nem yani su vardır. Bu su normal atmosfer basıncında gaz halindedir. Yani buhar halde bulunur. Su deniz seviyesinde yani 0 derecede 1atmosfer basıncında donar. Yani buz, katı hale geçer. Soğutma sisteminde ise sistem içinde bulunan gaz (soğutucu akışkan) R410a için ortalama 30 bar da sıvı halden kılcal veya expansion (kırıcı vana, capiler boru) dan geçerek püskürtülmesi sonucunda sıvı halden gaz (buhar hale) geçer. R 410 a nın buharlaşma yani kaynama noktası - 51 derecedir. Yani gazın buhar haline geçtiği püskürtüldüğü nokta - 51 derece. Bu püskürtülme noktasını deodorantların çıkış noktası gibi düşünün. İncecik bir delik, iğne deliğinden gibi. İşte düşünün o noktaya suyun, yani sistemde kalabilecek su buharının zerreciği gelse çok sert biz buzlanma oluşur, gaz geçişi tıkanır ve soğutma sistemi çöker. İşte vakum un en büyük önemi budur. Sistem tıkanır sa, kanser gibidir. Önlenemez düzeltilmez hale gelir sistem.
NEDEN VAKUM HAVA BİTTİKTEN SONRA DA DEVAM EDİLMELİ
Sistemdeki havayı 1 dakikada vakumla aldınız. Ama sistem içinde hala su buharı olabilir. İşte bunun için sistem vakum düştükten sonra bir süre daha vakum işlemi devam etmeli. Neden mi? Su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. Ama Everest e çıkarsanız basınç 0,35 atmosfer basınç vardır ve 80 derecede kaynar. Yani basınç düştükçe suyunun kaynama noktası da düşer. İşte - 1 bar lara indirimiz zaman su 20 derecelerde bile kaynamaya başlar. Yani buhar haline dönüşür. Bizde vakum (yani emiş yaparak) buhar haline gelmiş suyu çok daha rahat sistemden atabiliriz. Bunun için dir ki vakum 1 dakikada kapatılmamalıdır. Hatta vrf tarzı büyük sistemler 2 veya daha fazla noktadan 24 saat bile vakum edilir. Derin vakum dediğimiz sistem ise,vakum yapılır 24 saat, sonra kapatılır, 24 saat beklenir ve tekrar vakum yapılır. Amaç suyun tamamen kaynayıp buhar haline getirilip sistemden atılması içindir.
Bunun yanında sistemde su kalmamasının özellikle karışım gazlardan olan R 410 a için kullanılan kompresörler için çok büyük önemi var. Bu kompresör lerde sentetik (estel) yağlar kullanılır. Ve bu yağlar suya karşı çok hassaslar. Bozulmaya çok müsait yağlar. Vakum demek, kompresör yağının kalitesinin korunması ve uzun ömür demektir ayrıca.
SONUÇ
Onun için diyoruz ki, en az 5 dakika,ideal olan 10-15 dakika vakum. Tabi standart klima montajında bu süre. Komple sistem vakum ortalama 1 saat. Büyük sistemler üreticilerin bildirdiği doğrultuda yapılmalıdır. Fazla vakum da sıkıntı var mı, kesinlikle yok. Ama şunu da unutmayalım ki montaj ekibini de ben 1 saat isterim diye zorlamanın alemi yok. Zaman da para dır. Bizim tecrübelerimize göre 5 ile 15 dakika Arasında yapılan montaj vakumla Ronaldo sorun yok. Burada birde dikkate alınması gereken tabiki de hava sıcaklığı. 30 derece de 5 dakikalık vakum, 5 derecede yapılacak 10 dakikalık vakum eş değer olabilir. Yani kışın biraz daha uzun tutulmasında fayda var vakum işleminin. (15 dakika)
(Bu yazı dizisi tamamen M. mbirol Ölmez tarafından özgün olarak yazılmıştır, kopyalayarak yayınlayacak arkadaşların saygı gösterip, alıntı yaptığı yeri açıkça belirtmelerini rica ederiz)
Vakum konusunu bir video ile daha Zart Forum iyi anlatırız sanırım.
Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )
Önemli Konular için tıklayın