• Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
Gösterim Stili

Kültür mantarı üretiminde klima uygulaması
#1
Herkese selamlar. 
Klima tavsiyesi konusunda bir arkadaşımız kültür mantarı üretiminde klima seçimi ile ilgili sorusu olmuş bize. Öncelikle onun sorusunu kopyalayıp buraya yapıştırılır ve onun üzerinden yorum ve önerimize devam edelim.

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın

#2
Alıntı:Merhabalar mbirol bey,
Ankara Gölbaşı yakınlarındaki 100 m2 lik yalıtımlı çadırdan (4 metre yüksekliği var ve içinde 220 kütük var.) mantarhanem için;
1. Bana uzmanlarınca tavsiye edilen 60000 btu kanallı inverter klima uygun mu?
2. Nakliye ve montaj dahil servisini de gözönünde bulundurursak hangi marka klimayi tercih etmeliyim?
3. Klima sürekli kullanılacağı için garanti süresini etkiler mi? Garantisi neyi kapsar?
4. Mantarhane içi sürekli nemli olduğundan klima kartı nasıl etkilenir ve bu kart garantiye dahil midir?
5. Mantarhane klimaları için kullanımı ve bakımında esas olacak hususlar nelerdir? Nelere dikkat etmeliyim?
Teşekkürler
@Btetik 26 arkadaşımızdan alıntıdır. 
@veli125 Arkadaşım sizi de buraya alalım.

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın

#3
Arkadaşlar ben mantar üretiminde klima uygulamasını yaklaşık 1995 lerde ilk olarak yaptım. İlk uygulamadan önce bir arkadaşımızın babası küçük bir bodrum da üretim yapmak istiyormuş. İlk olarak orada mantar da soğutma gerektiğini, klima ike çözülebileceğini öğrendim. 
İlk profesyonel uygulamamız ise şu anda Türkiye yede mantara marka olan Pema mantarda yapma şansımız oldu. İlk kullandığımız makineler Godman markalı Amerikan üretimi dik tip kanallı klimalar oldu. O zamanlarda Pema mantar da 5-6 tane oda ile başlamışlar. Isıtma kalorifer ile, soğutma ise pencere tipi klimalar ile yapılmış. İşletme sahibi sürekli olarak ikinci elde ne kadar pencere tipi bulunuyorsa alıyormuş. Makineler 3-5 ayda pert oluyormuş çünkü. Sök at yenisini tak uygulaması. 
10 tane yeni oda yapmışlar. Ve 10 tane Godman dik tip kanallı makşne almışlar. Klimaların montajlarını iç dış ünite arkalı önlü yaptık. Ön kısmına da tek bir dirsek kanal yaparak ileriye doğru verdik üflemeli. Sistemler çalıştı. Bu bölümde ısıtma  da soğutma da klima ile yapıldı. Klima kumandaları civalı sisten kablolu kumanda. Kumandaları oda kapılarının yanına dışarıya koyduk. Her şey çok güzel oldu. Oldu da 3-5 y sonra klima iç ünite kartlarını elimize aldık. Hepsi pert olmuştu. Bizde iç ünite kartları iptal ettik. Amerikan makinelerde kontrol sinyalleri 24 volt tur. Bizde buna uygun bir tesisat kurguladık. Dijital termostat ve 3 tane anahtar ile sistemi kontrol ettik. Dış ünite kartları ve güvenlik ekipmanlarına dokunmadık. Eger ki sistemi tamamen dijital termometre ike kontrol ederseniz, defrost uygulamasını ortadan kaldırırsanız ve ısıtmada sıkıntı çekersiniz. Sistem bu şekilde bir süre daha hizmet etti. Ama bir süre sonra iç ünite fanları çürüdü, arıza verdi. Klima sacları, vidaları vs çok fazla deforme oldu. Ve son çözüm şu oldu. İç ünite lerde oda dışına çıktı. Üfleme ve emiş kanal ile iç ortama aktarıldı. 
Sonuç olarak size tavsiyem şudur. 60 lık kanallı klima (soğutma 55 dir) 100 m2 de yeter. Rooftop makine olsa bu tarz uygulama için daha iyi. Ama olsa bile pahalı oluyor Rooftop makineler. Benim tavsiyem iç ve dış ünite İkiside üretim tesisinin dışında konumlandırılsın. Ben o tecrübeden sonraki uygulamasını böyle yapıyorum. Sıkıntıyı %80 çözdük. Yine de belli bir süre sonra iç ünite fanı sıkıntı olabiliyor. Ama inanın klimanın ömrü 3 at daha artıyor, iç ortamda uygulamaya göre. 
Bu arada @veli125 arkadaş ta açıklamış. Kesinlikle inverter almayın. Olabilen en basit seti ürün olsun. Yani on off makşne alın. Piyasada en yaygın kanallı klimada Midea ve Önder ya ürün yaptıran markalardan temin edebilirsiniz. Montaj hariç fiyatlar 7500-8000 TL leri bulabilir.

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın

#4
Bu arada yakında bizde gireceğiz mantar işine. İlk uygulama için bir konteyner hazırlanıyor. Soğuk oda panelleri ile. Biz portatif taşınabilir yapıyoruz. İş tutarsa blok blok çoğaltacağız. İlk etapta yaprak mantar yapmayı düşünüyoruz.

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın

#5
herkese selam.öncelikle biz klima sektöründe değiliz o yüzden klimalardan pek anlamayız. hangi markayı kim nerde üretir bilmeyiz.sadece işimiz gereği az da olsa klima içindeyiz. mbirol bey ise mesleği klimadır. bu konuda çok emek harcamış uzman olmuştur. kültür mantarına 1985-1986 larda başladık. tabi biz ilk başladıgımızda ilkel ve mantar dediğimizde millet ne oldugunu bilmez hiç bir anlam veremez oda ne diye sorardı Smile
kültür mantarı, yaprak,kütük,istiridye mantarından farklı olarak kompost yapımı zordur. ilk başladıgımızda ise kompost üreten tesis olmadıgı için saman balyalarından kendimiz yapar sonra onları odaya katıp mantar üretirdik. yalnız bu süreç çok zahmetli o zmanlar tahta ranzalar vardı. klima yada fan kullanılmazdı.bizim bodrumda bir tane aspiratör vardı hepsi buydu verim çok az dı ama buna karşılık masraf ve hayat ucuzdu.
90 lara geldiğimizde meşhur pencere tipi klimalara geçtik.tabi artık ranzalarda demirdi. antalyada olmanında etkisiyle otellerden çıkan binlerce pencere tipi klima tam mantarcılar içindi. gelişen sürede split klimalar çıktı ama mantara yaramıyordu. biz çiftci diye tabir edilen üreticiyiz.zamanla korkuteli mantarın merkezi haline geldi. bakmayın türkiyede her yerde yapıldıgına hepsi burdan gitmedir. ankara, istanbul, konyada,çivril gibi yerlerde bulunan kompost fabrikaları hepsi korkutelide görüp yada çalışanların gidip orda başlaması ile olmuştur.bu saydıgım tesisler mantar değil mantar üreticilerine kompost üreten fabrikadır. burdaki büyük mantar işletmeleri chiller,vrf gibi merkezi sistem hepsini denedi 100bin tl ler yatırdı ama hüner atmadı. sebebi mantar yazın soğuk, kışın sıcak ister ancak mevsim geçişlerinde odanın birisi ısıtmak gerekli iken diğerini soğutmak gerekebiliyor. merkezi sistemler ise ya sıcak ya soğuk verebiliyor. veya bir arıza tüm mantar odalarını bitirdiği gibi sistem ne kadar büyük ise tamiri de o kadar zor. ne anlayan çıkıyor nede parçası.
50bin lik klimanın kartı arızalandı diye hurdaya verenler oldu. tabi biz kendi halinde üreticiyiz bizim böyle deneme yanılma, tak sök gibi lüksümüz yada paramız yok. bizde mantarhaneler için tek alternatif olan kanallı klimaya geçtik. daha öncede yazdıgım gibi on/off kullanmak gerekli. klimaları sıfır alanların yaptıgı hata 2 yıl garanti var diye klimaya dokunamadı.kart iptali yapamadı. kart iptal edilmediği içinde 17derecenin altına düşüremediler. mantarda oda yazın 14.5-15 derecelere kadar düşürüyoruz.biz de 2.el alıp hepsinin kartını iptal ettirdik.hatta inverter alıp pişman olanlarda var.
dijital termometre ile kontrol ediyoruz. tek çözemediğimiz sıkıntı kışın buzlanma defros sorunu.....
 defros sorunu için bir defasında ısıtıcı kablo varmış. klima compresörlerin altında oluyor motoru ısıtmak için. ona benzer bir şey. dış üniteyi sardık ama nafile yine buz tuttu. sonra ismini tam aklımda değil zaman rölesi taktık mesela rölede 1saat de 3dk gibi (istediğin saat ve dk seçebiliyorduk) 1saatde 3dk klimayı soğutma moduna çevirmesini sağladık. 3 dk soğutma moduna girdi soğutma modunda ayrıca fan kapalı olması için ayarladık. dış ünite soğuga geçtiği için buzu tamemen eritiyordu. ancak bundaki sorunda iç fanı kapatmazsak içeriyi çok soğtuyor, iç fanı kapatmasını sağlarsakda iç ünite hemen buzluyordu. diğer sorunda gece bu şekilde ama gündüz ise buz yok hava güzel ama yinede 1 saatde 3dk defrosa giriyordu. buda düzen atmadı.
 kısaca defrosa buza çare bulamadık. 
-aslında çözümü var şöyle bizim her odanın havalandırma çıkışı var.odaya 1 saatde 15dk fan ile hava basıyoruz.oda en az 15derece olsa bu odanın hava çıkışını klimaya versek +15 derece hava illaki buzu büyük oranda çözerdi Smile
 sizin iç fan meseleside  bizim klimalarda daha sorun yok sebebi belki çok eski olmamasından dır belkide.çürüme yok ama küflenme var tabi

#6
mesela bu fotodaki klima lg kanallıya ait. nasılsa iç ünite 2 parça alt lık var haliyle alttan su damlatabiliyor. ek yatakları küflendi..
V3nWqy.jpg

bu resimdeki ise acson kanallı iç ünitesi. bu klimalar gerçekten çok iyiler.hepsi bankadan sökülen temiz klimalardı.
nJ6085.jpg

oda görünümü
vJ2W1m.jpg
LOz5Va.jpg

klima önlerine parça ekledik havayı aşağı üfleyip mantarı kurutmasını engellemek için. bu şekilde tam karşıya 16m rahatlıkla üflüyor ve karşı duvara çarpıp soguk hava aşağı iniyor
1GWOQY.jpg

bunlarda general kanallı klima iç ünitesi
POWJL6.jpg
g90M3Z.jpg

buda compresor arızalı kenarda yatan klima Smile
rJkzlV.jpg



bazıları kanallı klimanın iç ünitesinin önüne 3m yada 6m kanal yaptırıyor hatta özel poşet ile odanın sonuna kadar götürenler var. bu şekilde yapılınca poşet yazın devamlı su damlıyor. hiç gerek yok. kanallı klimalar güçlü 16m oda uzunluguna kadar üfleyebiliyor..
bizde bu şekilde 10 depo var.

100m2 için 50-60bin lik yeterlidir. fazlası yada düşüğüne pek bakmayın

#7
yanlış....

#8
   
   

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın

#9
mbirol hocam son attıgınız resimdeki iç ünite önündeki kanallar çok güzel. iç ortamlarda iş yerleri için çok iyi ama mantar odaları için sanki fiyatı fazla olur gibi. 
 birde sizin iç ünite kartını iptal edip dış ünite kartına dokumuyor klima defrosa giriyor demişsniz. bunu biraz açıklayabilir misiniz. nasıl yaptınız. klima kendisi defrosa giriyormu sorunsuz ? bizde iç ve dış kartlar iptal oldugu için defrosa girmiyor

#10
(04/12/2017, 23:08)veli125 Nickli Kullanıcıdan Alıntı: mbirol hocam son attıgınız resimdeki iç ünite önündeki kanallar çok güzel. iç ortamlarda iş yerleri için çok iyi ama mantar odaları için sanki fiyatı fazla olur gibi. 
 birde sizin iç ünite kartını iptal edip dış ünite kartına dokumuyor klima defrosa giriyor demişsniz. bunu biraz açıklayabilir misiniz. nasıl yaptınız. klima kendisi defrosa giriyormu sorunsuz ? bizde iç ve dış kartlar iptal oldugu için defrosa girmiyor

Bu resimdeki iç ünite de gördüğünüz ön panel Jet Nozul . Bunlarda hava yönlendirmesi ve ileriye atş mesafesi çok iyi.Serbest çalışan makinede hava aslında alabora oluyor . üflemeden emişe kolay dönüş yapıyor. Bu Nozul un maliyeti 1500 TL civarında . Açıkçası para kazanılıyorsa yatırım yapılması lazım bence . Bunu bile yapmasanız,  klima üfleme ağzına 1 mt kadar ağzı açılı şekilde incelen bir kanal takmakta fayda var. Tavan tipi klimalarda benzer şekilde.

   

 Klima kartalı konusuna gelince . Biz yaptığımız işlerde ,kartları iptal etmedik hiç .İç Ünite kartlarını oda dışına taşıdık. Kanallı klimalarda Kart kutusu haricidir zaten. Kutuyu tamamen söküyoruz. Ve oda dışında iç üniteye yakın bir yere monte ediyoruz. İç ünite ile kart arasında iç ortam sensörü ,boru sensörü ve fan motor kablosunu uzatarak bağlantıyı gerçekleştiriyoruz. İç Ünite Dış ünite kablolama da İç ünite kart kutusu ile dış ünite arasında yapılıyor. Yani sitemin orjinaline sadık kalıyoruz.
 
 en son yaptığımız uygulama da iç üniteyi de tamamen dış ortama aldık. Oda bitiminin hemen dışında dvara astık . Üfleme ağzı duvara yakın olduğu için ,kısa bir kanal ( duvarı kanal kadar açtık) ile iç ortama üfleme aldık. Kanal ağzında çift sıralı menfez takıyoruz. Bundan sonraki uygulamalarda müşteriye Nozul önereceğim. İç ünite hava emiş de yine kısa bir kanal ile odanın alt kısmından emdirdik. Kanallar izalasyonlu. Ayrıca cihaz tamamen açık ortanda ise üzerine yağmur ve dış etkenlerden kurumak için bir sundurma tarzı koruma yaptık. Birde iç ünite marka modeline bağlı olarak gerekirse iç ünite üzerine ilave ısı izalasyonu yapılabilir. Bu tarz montajda cihaz çok daha uzun ömürlü oluyor. Bence tam çözüm budur. İç üniteyi iç ortama hiç sokmamak lazım.  

 Bu açıkladıklarımızın hepsinin kaynağı İmzamız da açıkça görülmektedir.  M08 Ohoh

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın





Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Color Skins

Change Color:

Background Patterns:

Background Images:

Background Header:

Setting Panel

Main Options: