• Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1
Gösterim Stili

İmbisat deposunda su durmuyor
#1
Merhabalar. Kömürlü stokerli kalorifer ile ısınan iki katlı bir eve taşındık. Bizden önce yaklaşık bir yıl kalorifer sistemi kullanılmamış. Kazan zemin katta evin dışında. Evin tavanarasında tahliye borulu imbisat deposu var (membranlı değil, açık sistem). Şu linkteki Şekil 3'teki gibi tesisat planı: http://www.teknolojikarastirmalar.com/e-...emleri.htm

Problem şu: kazana aşağıda şehir şebekesinden su bastığımızda imbisat deposundan inen tahliye borusundan su aynen tahliye oluyor. Doldururken hidrometre bir yükseliyor, daha sonra su basmayı bırakınca hidrometre sıfıra iniyor. Yani su tamamen boşalıyor.

Suyun boşaldığını şöyle doğruladım: tahliye borusunu kör tapa ile tıkadım ve içeriye su bastım. Hidrometre 10 metre civarını gösteriyordu. Daha sonra ikinci kattaki peteklerin havasını aldım ve peteklerden su gelir oldu. Daha sonra tahliye borusundan kör tapayı çıkardım ve hidrometre sıfıra indi. İkinci kattaki peteklerin hava alma yerini açınca artık su gelmez oldu.

İmbisat deposuna giden üç boru var. Birisi tahliye borusu. Tahliye borusu haricindeki iki boru kalorifer tesisatına bağlı. Bu iki borunun üzerinde birer vana var (ikinci katta banyoda duvardan çıkarmışlar, tam hizasında olduğundan boruların üstünde olduğunu düşünüyorum). Bu borulardan aşağıda su basılan boruya bağlı olan değil de imbisattan tesisata giden diğerinin vanası kapalı idi. Ben onu açtıktan sonra dan dun ses geldi ve imbisat su tutar olmuştu. Hidrometre yaklaşık 4'ü gösteriyordu ve tahliye borusu kör tapa ile tıkalı değildi.

Bir süre kazanı öyle çalıştırdık. Daha sonra dün kazana biraz su basayım belki eksilmiştir dedim. Demez olaydım... Biraz su basınca tahliye borusundan su geldi, daha sonra normalde 4'te duran hidrometre sıfıra indi. Ben su basınca içerideki su kaçtı...

Ne yaptıysam imbisatta su durmasını beceremedim. Bu banyodaki iki vanayı kapattığımda bile bastığım su direkt olarak tahliye borusundan çıkıyor. İmbisata gidiş geliş tamamen kapalı iken basılan suyun imbisatın tahliye borusundan çıkması hiç mantıklı gelmedi...

Aklımda birkaç ihtimal var. Birisi bu vanaların bozuk olması. Ama bozuk olsa bile yukarı giden boruya su dolduğunda hidrometrenin o kadar metre su göstermesi lazım değil mi? İmbisatın tahliye borusu yukarıdan çıkıyor. Ben ise aşağıdan imbisata gidiş borusuna su dolduruyorum. Bu gidiş borusundaki su niye yerinde durmuyor da daha yüksekteki tahliye borusundan tahliye oluyor??

Bir başka ihtimal su pompasının sürekli çalışıyor olması ve suyu onun ittiriyor olması. İmbisattan dönüş vanası bozuk ve hep kapalı ise, pompa bu gidiş borusundan suyu ittirip imbisat üzerinden boşaltıyor olabilir belki.

Problem ilk yaşandıktan sonra birkaç gün tahliye borusu kör tapa ile tıkalı çalıştırmıştık. Daha sonra ben banyodaki vanayı açınca durum düzelmişti. Şimdi problemi tekrar yaşayınca dün yine tahliye borusunu tıkayarak çalıştırdım. Fakat bunu yapmamam gerektiği yazıyor her yerde, içim rahat değil.

Bu duruma mantıklı bir açıklama getirebilecek var mı? Veya tavsiyesi olan? İzmir Urla'da yaşıyorum, iyi bir kalorifer tesisatçısı tavsiyeniz varsa o da çok faydalı olur. Şimdiye kadar gelen iki arkadaş zır cahil çıktı...

Teşekkürler.

#2
Klima Forumu

Arkadaşım selamlar.  Foruma hoş geldiniz öncelikle. 
Açık imbisat manuel kazanlarda kullanılır genelde. Emniyet açısından.  Ama sistem dengesi ve ısı kayıpları açısından dezavantajlıdır.  Benim size öncelikli tavsiyem kazan otomatik stokerli ise kapalı imbisat geçin.. 
Açık imbisat konusuna gelince, yukarıdaki resimi incelerseniz açık imbisat ta 3 adet boru girer.
 Birisi taşma için dir. Adı haberci olarak anılır. Depo da fazla su varsa oradan taşar dışarıya. Bu kısım deponun en üst seviyesinde  su olacağı seviyededir.Orta da bulunan borudur Başka hiç bir tesisatı gir çık yapmadan deşarj olur boşa.. 
İkincisi  kazanda fazla ısı olduğu ve basınç arttığı zaman suyun hacmi genişler ve imbisata döner. Deponun en üst seviyesinde olan borudur. Depo içinde ucu baştadır. Fazla yada kaynayan suyun fazlası veya buharı buradan imbisat deposuna deşarj olur. 
Üçüncü boru ise imbisat ın en altına balı ve oradan kazana gelir. Buradaki amaç ise imbisat içindeki su miktarı kadar kazana basınç sağlayıp pompanın ve sistemin hava yapmadan belli bir basınç dengesinde çalışmasını sağlamaktır.  Kazan basıncı bir şekilde düşerse bu boru vasıtası ile imbisat depodaki suyun basıncı ile dengeye getirilir.. 


Şimdi ise en önemli konuya gelelim. Açık imbisat ta,yada imbisat ne olursa olsun arada vana vs kesici kullanılmaz. Adı bunun emniyet, ama emniyeti önüne set koyuyorsun. Bu kabul edilemez. Bence o iki vanayı da tam açın ve vana kafalarını sökün. 
Şimdi şebeke suyunu nereden basıldığı önemli.. Kazana mı basıyorsunuz. Açık imbisat sisteminde 4 bar gibi bir basınç olamaz.o işte bir sıkıntı var.. Biz kapalı imbisat ta bile 2 barda çalışıyoruz. 

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın

#3
Kazana su şeması gördüğünüz gibi kazana ana girişlerde bir yerden basılır.. Kazan ve sistem içi iyice dolar ve oradan da en yüksek seviyedeki imbisata ulaşır. Taşma seviyesine kadar gelince haberci den taşar.. 

Sizin suyu nereden bastığınız önemli burada. 

Lütfen genel bilgi alma konularında özel mesaj atmayın.
Paylaştığın senindir,sakladığın değil (Yunus )

Önemli Konular için tıklayın





Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Color Skins

Change Color:

Background Patterns:

Background Images:

Background Header:

Setting Panel

Main Options: